Monday, Jan. 9, 2017

Sve toplije zime

Autor:

|

07.12.2016

|

Kategorije:

Sve toplije zime

Da su posljednjih  tridesetak godina zime na našim prostorima sve toplije govori i slijedeća zanimljiva temperaturna statistika. Analizirani su podaci o srednjim zimskim temperaturama sa 6 meteoroloških postaja odnosno gradova u  kojima se meteorološka mjerenja vrše najmanje od početka 20. stoljeća.   Analizirani su temperaturni podaci za Ljubljanu, Zagreb (Grič), Gospić,  Sarajevo,  Osijek i  Beograd te je dobivena srednja zimska temperatura od 1900. godine nadalje.  Najtoplija je bila zima 2006./2007, a najhladnija (legendarna) zima 1928./1929. Razlika u  prosječnoj srednjoj zimskoj temperaturi za 6 navedenih gradova između dvije navedene zime je veća od 9°C.

slika

Srednje  trogodišnje zimske temperature za  navedene gradove pokazuju da su najhladnije zime bile one vezane uz  godine 1940./1942., a najtoplije su bile posljednje tri zime.

slika

Prema 10- godišnjim prosjecima zimskih temperatura,  najhladnije su bile zime četrdesetih godina 20. stoljeća,  a najtoplije zime u zadnjih 10 godina.  Desetgodišnji prosjek srednjih zimskih temperatura u zadnjih 30 godina je na području regije porastao čak za 2.3°C.

slika

 

Podatke prikupio, analizirao i grafički prikazao Risto Marić-

Komentari

Share This Article

Related News

Eskperiment u BiH na -31°C: Pogledajte što se dogodi s kipućom vodom kada se baci u zrak
Dijelovi talijanske obale Jadrana zatrpani „morskim“ snijegom
Ledeno jutro: U Slavoniji do -22°C, Dubrovnik -7°C

O Autoru

Ned