Ručno izrađenom kamerom snimio čudesne fotografije pahuljica i zadivio svijet (FOTO)
Koristeći svoju ručno napravljenu kameru, sačinjenu od drvenih ploča, trake i starih dijelova kamere, fotograf je snimio fantastične makro fotografije snježnih pahuljica.
– Snimao sam pahuljice na balkonu moje kuće, najčešće na staklenoj podlozi, osvjetljenje svjetlošću LED svjetiljke, a ponekad i prirodnom svjetlošću. Za pozadinu sam koristio tamne vunene tkanine – napisao je ruski fotograf Aleksej Kljatov na svome blogu.
Njegove su fotografije privukle veliku pozornost medija, pa je cijeli svijet uskoro upoznao njegov rad, ali i ručno izrađenu drvenu kameru.
– Da bi mi fotografije bile “čiste” snimao sam ih u serijama u razmaku po jednu ili dvije sekunde nakon što sam namjestio fokus. Nakon toga bih maknuo ruke s aparata i osvijetlio bih pahuljice sa svjetlom ispod stakla – objasnio je Aleksej na blogu.
Nijedan kristal leda nije jednak
Kako će izgledati svaka pojedina pahuljica osvisi o temperaturi i drugim uvjetima u atmosferi.
– Najfiniji kristalići u pahuljicama događaju se najčešće pri u suhom i hladnom zraku – objašnjava meteorologinja Kjersti Opstad Strand za yr.no.
Kristali se u pahuljici stvaraju kada se male molekule tekuće vode smrzavaju u led. Pri tome je bitna vlažnost zraka i temperatura zraka.
– Što je hladnije, povećava se mogućnost da struktura kristala bude simetričnija, a što je više vlage u zraku to se više kristalića vežu jedan za drugog. Topliji zrak može sadržavati više vlage, stoga najfinije pahuljice nastaju u suhom i vrlo hladnom zraku – objašnjava meteorologinja.
Uvijek šesterokutne
Jedinstvenost pahuljica je da od milijun njih niti jedna neće biti jednaka. No, jedno je ipak zajedničko, sve pahuljice sadrže šesterokutnu strukturu, bez obzira na veličinu.
Pahuljice se počinju formirati kao male šesterokutne prizme. Sudarajući se u zraku, one sve više rastu.
– Kada se voda zamrzne, javljaju se vodikove veze među molekulama vode pa šest i šest molekula vode zajedno čine šesterokutni “prsten”. Dok se takvi oblici međusobno spajaju, dobijamo sve kompleksnije i različitije pahuljice – objašnjava Opstad Strand.
Struktura molekula vode je takva da omogućuje širenje prilikom prelaska tekućeg u kruto stanje, a zbog tog svojstva led je lakši od tekuće vode.
<i